Greensafe

er en ny udendørs opbevaringsløsning til grovere frugt og grønt, drikkevarer, syltede sager og meget andet.

Det er IKKE et køleskab (dem er der nok af), men det er meget mere end din standard-flamingokasse.

“Produkt under udvikling”

GreenSafe-skabet er første skridt på rejsen mod at skabe bæredygtige løsninger til fremtidens grønne køkken. Beskrivelsen herunder er resultatet af lang tids undersøgelser og overvejelser og vil naturligvis folde sig mere ud. Ønsker du at følge med på rejsen og få besked når vi er klar, så skriv dig op her.

19-23 % af vores elforbrug går til køl/frys

Undlad derfor det gamle køleskab i skuret, eller et ekstra køleskab, der kræver mange ressourcer at producere.

Kilde: https://sparenergi.dk/forbruger/el/dit-elforbrug/typisk-elforbrug

Der er fordele ved udendørs opbevaring

men ingen praktisk, bæredygtig løsning lige nu.

Foto: Bolius overskrift

Vi vil gøre det nemmere

Mere sikkert, og ikke kun om vinteren

Foto: Fru Grøn

Ny løsning til udendørs opbevaring

Praktisk og ressourcebesparende

Måltidskasser er praktiske

Men kan også fylde godt op i køleskabet

Kender du det?

Du kommer hjem med favnen fuld af et ugentligt forbrug af frugt og grønt: kartofler, løg, porre, squash, et par spidskål, æbler og appelsiner (og en boks hvidvin) – eller har lige fået leveret måltidskassen. Du åbner køleskabet, hvor ikke engang overdrevne Tetris-evner ville skabe pladsen til de grønne goder…

Vi skal alle spise mere frugt og grønt af hensyn til klima, miljø og sundhed. Men plantekost fylder faktisk en del mere i køleskabet. Hva’ så?

Opbevaring på køkkenbord?
Over i skur/garage mens pastavandet koger?
Et ekstra køleskab?
Købe oftere ind?
En uoverskuelig bunke i den slidte flamingokasse?

De muligheder var vi ikke tilfredse med… 

Praktisk og bæredygtig løsning

Med GreenSafe-skabet lige udenfor døren kan du nemt lægge grovere frugt og grønt fra dig med overblikket i behold. Det bliver nemmere fx at indkøbe ugens frugt og grønt eller bestille måltidskassen, når der er plads til det, uden at varerne bliver mast i grøntsagsskuffen. Meget madspild sker nemlig, fordi vi mister overblikket.

GreenSafe er en bænk (i to størrelser), hvor kartofler, kål, squash, rodfrugter, æbler, ekstra drikkevarer og meget andet kan opbevares sikkert i mørke og med den luftfugtighed og ventilation, du ikke får i fx flamingokassen.

Hvis du selv dyrker kartofler, løg og græskar, kan du også her bruge GreenSafe til opbevaring.

Ideen som visualisering

En løsning med mange fordele

Første forsøg med udendørs opbevaring

Hvordan vil man overhovedet bruge et udendørs skab? Det blev i starten testet i et køleskab uden strøm sat til.

Undgå madspild med forkert opbevaring

En af grundene til Greensafe-ideen er ønsket om at mindske madspild.

Sikker opbevaring

Ved parcelhus, sommerhus eller kolonihavehus

Mindre version til altanen

Kan også bruges som skammel

Hjemmesyltede sager fylder

Men de kan også opbevares i GreenSafe

Frugt og grønt til søs

Ikke optimal opbevaringsløsning på mindre fartøj

Udover grovere frugt og grønt kan du bruge opbevaringen til meget andet:

Langtidshævet dej, ekstra drikkevarer, gæstemad, hjemmesyltede sager, sikker opbevaring af online-madindkøb og måltidskasse indtil du kommer hjem…

Anvendelse

GreenSafe er beregnet til at stå udenfor. Helst tæt på din dør, så det er nemt at komme til.

Vi udvikler to forskellige størrelser opbevaring til en start, så du kan vælge den, der passer til dit behov. Den mindste til altanen bliver udformet som en kasse med låg der kan indeholde en standard-kasse fra måltidsleverandørerne. Selvfølgelig kan du også bruge den til skammel.

Det store skab bliver på størrelse med et “almindeligt” køleskab. Her vil hylderne med god plads til dine kasser give overblik. 1 hylde til frugt, 2 hylder til grønt og plads til lidt drikkevarer eller syltede sager.

 

GreenSafe har mange anvendelsesmuligheder:

  • Har dit sommerhus også et lillebitte køleskab? Her er GreenSafe også den oplagte løsning. Det bruger ikke strøm, mens du er væk.
  • Lejligheden med altan – og lille køleskab
  • Udekøkken: midlertidig beskyttelse af råvarerne, mens du kokkererer
  • Kolonihaven
  • Mindre fartøjer (uden kølerum)
  • Boligforeninger
  • Campingpladsen

Ikke et køleskab

I Danmark har vi brugt flueskabe, der hang på nordsiden af huset. Der var nok også en jordkælder eller et spisekammer i et køligt og ventileret rum. Rodfrugterne blev i jorden, overdækket i såkaldte “jordkuler“.

Det er de tanker, som går igen i GreenSafe: lavere temperatur, luftfugtighed og ventilation. Det er det vigtigste for frugt og grønt. Salat, agurk og animalske produkter skal stadig i dit køleskab.

I første udgave af GreenSafe bliver temperaturen holdt nede med udskiftning af luften samt fordampning. UDEN STRØM og ELEKTRONIK.
God isolering holder på kulden, og luften er skiftet ud i løbet af natten.

Ærligt talt, er højsommerens temperaturer en udfordring, som vi arbejder på at løse fx med fordampning.

Vil du hjælpe med at finde en løsning, så tøv ikke med at kontakte os!

De gamle dyder

En jordkælder er god til opbevaring, men for de fleste er det ikke en mulighed.

Kan man undvære et køleskab?

Ikke i 2022, men i “Håndbog for nutidshjem” fra 1950 nævnes en simpel metode med en fordampning til at køle smør og mælk.

Løsningen i "de varme lande"

Dobbelt lerpotte med fugtigt sand i mellemrummet skaber køling vha. fordampning.

Foto: Wikipedia

Materialer

Robust konstruktion forhindrer skadedyr, blæsevejr og langvarig brug i at nedbryde GreenSafe – det skal nemlig holde i MANGE år.

Materialerne bliver nøje udvalgt i forhold til miljøbelastning og holdbarhed. Vi arbejder på en prototype med en isolerende inderskal af EPP, der er fødevaregodkendt. Yderskallen er lavet af træ med en naturlig kisel-behandling, der gør træet vejrbestandigt.

Der er en plan for genanvendelse af alle dele, også beslag og greb, og du vil kunne få reservedele, så holdbarheden forlænges.

Produktionen skal ske så nær Danmark som muligt og under ordnede forhold.

Læs mere under visionen

Greensafe prototype